Dr Noor Hisyam Mahu Lakukan PKP Semula Tapi Dengan Cara Berlainan. Ini Yang Dimaksudkan Oleh Beliau

SHAH ALAM – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencadangkan Periintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bersasar bagi mengatasi tek4nan pada sistem penj4gaan kesihatan.

Ketua Pengrah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, negara kini berdepan dengan situasi yang kriitikal dan memerlukan s0lusi ‘pemutus litar’ dalam menurunkan jumlah kes C0vid-19.

Menurutnya, perancangan tersebut perlu dilaksana mengikut keadaan dan situasi di sesetengah kawasan.

“Ini pendekatan yang lebih bers4sar. Daripada (melibatkan) seluruh negara seperti apa yang kita lakukan untuk PKP pada 18 Mac tahun lalu.

“Sekarang saya rasa strategi kita akan berubah, kita akan lebih (melihat keadaan) setempat dan disasarkan daripada segi pelaksanaan.

“Perbincangan sedang berlangsung dan mungkin kita akan membuat beberapa keputusan secepat mungkin,” katanya dalam sidang akhbar pada Rabu.

Beliau berkata, sistem penj4gaan kesihatan kini berada di tahap genting dan berhadapan dengan penambahan jumlah pes4kit yang tinggi.

“(Ini) kerana kes meniingkat setiap hari. Kami mungkin tidak dapat menampung pesakit di kemudahan kami.

“Kami melihat bagaimana kami dapat meningkatkan sistem penj4gaan kesihatan kita. Tetapi yang terbaik adalah bukan hanya meningkatkan sistem penj4gaan kesihatan kita tetapi untuk mengurangkan beban,” katanya.

Selain itu, Noor Hisham menjelaskan strategi baharu itu melibatkan per4turan berbeza untuk setiap negeri.

“Kami sedang melihat keadaan di negeri hijau dan kuning untuk melihat bagaimana kami dapat meliindungi mereka dan meng4wal kes daripada meningkat. Ini sangat penting.

“Bagi negeri zon merah, tindakan lebih dr4stik akan diambil. Kita mungkin melaksanakan tindakan yang lebih disasarkan di negeri-negeri tersebut dengan melihat kluster-kluster di negeri itu.

“Kami juga akan memperket4t kawalan semp4dan dengan mel4rang orang melakukan perjalanan merentas negeri dan daerah berdasarkan perkembangan (kes) terbaharu,” katanya.

KES BARU MELEPASI 3000

Sumber : Sinar Harian

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Himpunan Lawak Kita

Sumber: http://rentasasia.com/dr-noor-hisyam-mahu-lakukan-pkp-semula-tapi-dengan-cara-berlainan-ini-yang-dimaksudkan-oleh-beliau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*