Terkini 70 Kes Baharu, Satu Kemat1an Akibat Covid-19

Perkembangan terkini mengenai Covid-19 di Malaysia setakat Isnin (11 Mei 2020) menyaksikan pertambahan 70 kes baharu, menjadikan jumlah keseluruhan jang kitan vi rus itu sebanyak 6,726 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah kes aktif dengan kebolehjang kitan Covid-19 adalah 1,504 kes.

“Terdapat 70 kes baharu yang telah dilaporkan, di mana 31 kes adalah dalam kalangan bukan warganegara Malaysia. Daripada 70 kes baharu, terdapat 13 kes import dan 57 kes penu laran tempatan,” katanya pada sidang media, petang Isnin.

Beliau memberitahu, terdapat satu kes kema tian terbaharu akibat Covid-19 di negara ini.

“Justeru, ia menjadikan jumlah kumulatif kema tian sebanyak 109 kes,” tambahnya.

Dr Noor Hisham berkata, kes kema tian ke-109 (kes ke-6,657) merupakan lelaki warganegara Malaysia berumur 63 tahun dan mempunyai latar belakang penya kit kencing manis dan penya kit  ba rah hati.

“Beliau telah dirawat di Hospital Kuala Lumpur pada 8 Mei dan disahkan mening gal du nia pada 10 Mei pukul 5.15 pagi,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai kes Covid-19 setakat Isnin, Dr Noor Hisham berkata, terdapat 20 kes yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Daripada jumlah itu, katanya, tujuh kes memerlukan bantuan pernafasan.

Menurut beliau lagi, sebanyak 88 kes yang telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan discaj pada Isnin.

“Ia menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya dan telah discaj adalah sebanyak 5,113 kes,” kata Dr Noor Hisham.

 

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*