Kongsi Tips Pencegahan COVID-19 Dalam Bahasa Melayu, Rakyat China, Husna Liang Cur1 Perhatian Netizen

Seorang warga China  yang menetap di Beijing, Husna Liang telah mencur1 perhatian netizen apabila berkongsi dua video di laman facebooknya dalam Bahasa Melayu.

“Hi semua, saya Husna. Wab4k kor0navirus baharu telah menjadi fokus di seluruh dunia. Usaha kawalan COVID-19 di China sudah menampakan hasilnya. Namun, penu1aran wab4k ini di beberapa negara lain dilaporkan semakin teruk.

“Oleh itu, saya mahu berkongsi dua tip pencegahan asas yang juga sangat penting kepada kita semua termasuk anda di Malaysia, tulis Husna yang pernah belajar di Universiti Malaya.

Pada satu video lainnya, Husna turut berkongsi apa langkah yang diambil oleh pihak di Beijing bagimengurangkan penu1aran wab4k Covid- 19.

“Pada akhir-akhir ini, penu1aran wab4k COVID-19 di negara dan wilayah selain China dilaporkan semakin teruk. Saya mahu berkongsi beberapa amalan pencegahan di kawasan awam di Beijing, dan saya harap ini dapat membantu anda di Malaysia.

Video tersebut telah mendapat 20,000 perkongsian, 13,000 likes dan hampir 2,000 komen.

Semalam Husna memuat naik sekeping gambar yang meminta rakyat Malaysia supaya duduk dirumah.

“Sebagai warga China yang pernah mengalami tempoh paling sukar akibat COVID-19 dengan begitu d4syat, saya berharap mvsibah yang sama tidak menimpa rakyat di Malaysia.”Oleh itu saya cuba membuat video untuk memberi beberapa informasi berguna kepada rakan-rakan Malaysia, dan saya tak sangka pula video saya ini akan menjadi tu1ar sehingga penuh notifikasi saya. Dan untuk itu saya nak ucapkan terima kasih kepada semua!
Tambah Husna, dia akan terus menghasilkan video mengenai bawak tersebut, apa yang menarik di China dan juga ingin mengetahui apa yang menarik tentang Malaysia.
Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*