Risau Bawa Balik C0vid-19, Doktor Berdiri Depan Rumah Sambil Lambai Dari Jauh

Umum tahu, seluruh dunia sedang dilanda wab4k Covid-19. Disaat-saat genting ini, menjadi seorang doktor dan petugas kesihatan bukanlah sesuatu yang mudah kerana berdepan risik0 untuk dijangkit1. Ini kerana mereka berhubung dekat dengan para pesak1t yang positif Covid-19. Oleh hal demikian, bagi mengelakkan keluarga mereka juga terdedah kepada risik0 tersebut, mereka terpaksa menahan diri untuk dekat dengan ahli keluarga.

Perkara ini dapat dilihat menerusi perkongsian foto yang dibuat oleh seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Ahmad Effendy Zailanudin dimana dia telah berkongsi satu momen sedih sepupunya.

Sepupunya itu merupakan seorang doktor yang mengendalikan pesak1t Covid-19 terpaksa berdiri di luar pagar rumah sahaja untuk melihat anak-anak yang berada di muka pintu kerana risau anak-anaknya berdepan risik0 dijangkit1 wab4k tersebut.

Dalam gambar tersebut, jelas sekali bahawa doktor itu hanya berdiri di pintu pagar dan memandang ahli keluarga dari jauh.

 

Menerusi perkongsiannya itu juga,dia berharap agar seluruh rakyat Malaysia mendoakan barisan petugas-petugas kesihatan dan juga mereka yang berkhidmat kepada negara ketika ini terus diberi keselamatan.

 

Perkongsianya itu telah mendapat pelbagai respond dari pengguna facebook. Rata-rata mereka menzahirkan rasa seb4k melihat situasi ayah dan anak itu dan tutut mendoakan barisan hadapan negara terus diberi kekuatan untuk melwan wab4k Covid-19 yang melanda Malaysia ketika ini.

 

 

Sumber: Ahmad Effendy Zailanudin via KLM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*