Turut Tanggung Risik0 Terdedah Kepada C0vid-19, ‘Cleaner’ Antara Wira Tak Didendang Negara

Umun tahu, seluruh dunia kini dilanda wab4k c0v1d-19 dan sememangnya ia merupakan wab4k yang sangat menakvtkan kerana ianya terlalu cepat merebak hanya melalui sentuhn. Di negara kita sahaja, mereka yang disahkan  positif c0v1d-19 dilaporkan telah melebihi angka 1,000 orang dengan 8 kem4tian dicatatkan sehingga semalam.

Bukan orang awam sahaja yang dijangkit1 wab4k ini, tetapi barisan frontliner, pengawai polis dan petugas kesihatan juga turut menjadi mangs4 kepadawab4 ini, sedangkan mereka adalah insan-insan yang berjuang untuk membantu memberikan perkhidmatan rawatan kepada para pes4kit.

Selain daripada pegawai polis dan petugas kesihatan, ada lagi insan yang turut sama-sama berjuang dihadapan dalam menangani isu Covid-19 ini tanpa kita sedari iaitu mereka yang bekerja dalam sektor pembersihan.

Seorang pengguna twitter telah memberi penghargaannya kepada para pekerja yang bekerja dalam sektor kebersihan terutamanya di hospital berikutan kerana mereka juga turut berisik0 terdedah secara dekat dengan bah4ya c0v1d-19.

Perkara tersebut dikongsikan pengguna twitter tersebut menerusi akaun twitter miliknya.

Video tersebut memaparkan seorang cleaner sedang membersihkan sisa klinikal di kawasan ujian saringan Covid-19 setelah petugas-petugas kesihatan selesai menjalankan tugas mereka walaupun sudah larut malam.

Perkongsian warga twitter tersebut telah mendapat pelbagai respond dari pengguna twitter yang lain. Rata-rata mereka mengucapkan terima kasih kepada semua yang bekerja dalam sektor pembersihan dan mendoakan mereka terus diberi kesihatan dan terlindung daripada Covid-19.

 

Sumber : Farihin Mandagievia KLM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*