Tahukah Anda… Kopi Antara Minuman Terbaik Buat Pesak1t D1abetes

D1abetes atau nama penuhnya d1abetes melitus adalah penyak1t gangguan metabolisme menahun akibat pankreas yang tidak mampu menghasilkan insulin secara cukup atau tidak mampu menggunakan insulin yang telah dihasilkan secara efektif.

Menurut Persekutuan D1abetes Antarabangsa (IDF), seramai 425 juta orang mender1ta penyak1t ini di seluruh dunia.

Mereka yang penyak1t d1abetes sebenarnya juga dapat menjalani kehidupan sihat seperti orang lain sekiranya  menjalani gaya hidup sihat seperti bersenam dan menjaga pemakanan.

Bukan sahaja pemakanan yang mengandungi gula perlu dikawal, tetapi mereka yang menghidap penyak1t ini perlu mengawal pengambilan gula dalam minuman.

Terdapat beberapa jenis minuman yang masih boleh dinikmati oleh pesak1t d1abetes.

Persatuan D1abetes Amerika Syarikat (ADA) menyarankan minuman tanpa kalori atau rendah kalori bagus untuk mencegah peningkatan gula.

Di bawah ini, penulis senaraikan tiga jenis minuman yang harus diamalkan pesak1t D1abetes:

 

1. Kopi

Sumber: Google

 

Kajian yang dilakukan pada 2012 mendapati kopi bukan sahaja sesuai diminum oleh pesak1t d1abetes, malah dapat membantu menurunkan risik0 terkena penyak1t kenc1ng manis jenis 2. Risik0 itu dapat dikurangkan sekiranya seseorang itu minum kopi dua atau tiga cawan sehari.

Tapi ada syaratnya! Kopi harus diminum tanpa gula. Menambah gula dan susu dapat meningkatkan jumlah kalori sekaligus dapat meningkatkan kadar gula dalam dar4h.

 

2. Teh herba

Sumber: Google

 

Teh herba adalah salah satu pilihan terbaik untuk pender1ta d1abetes. Ia bukan sahaja sihat tetapi mempunyai rasa yang enak. Ia dapat membantu mengurangkan masalah peradangan yang biasa dihadapi pesak1t ini.

 

3. Jus buah dan sayuran

Sumber: Google

 

Jus buah mungkin mengandungi gula tapi jika dicampur dengan sayur-sayuran hijau ia memberi lebih banyak manfaat kepada kesihatan termasuk vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh pesak1t d1abetes.

 

 

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*