Ub4t Antibi0tik Wajib Dihabiskan Walaupun Dah Rasa Sihat. Ini Sebabnya.

Pernahkah anda ke hospital dan doktor seringkali menasihatkan anda supaya menghabiskan vbat antibi0tik, walaupun anda rasa sudah sihat?Antibi0tik, adalah vbat yang digunakan untuk merawat jangk1tan yang disebabkan oleh bakteria. vbat ini tidak terkesan terhadap jangk1tan v1rus, seperti demam biasa atau selesema.
Walaupun ia digunakan untuk merawat jangk1tan bakteria, penggunaan antibi0tik perlu dikawal kerana ambilan yang tidak tepat akan menyebabkan kerintangan antibi0tik.Apa itu kerintangan antibiotik?
Kerintangan antibi0tik adalah keadaan apabila bakteria menjadi ‘kuat’ dan tidak lagi berupaya untuk dibvnuh dengan antibi0tik. Ia terjadi apabila bakteria mengubah dirinya sebagai cara untuk mengurangkan atau menghapuskan keberkesanan antibi0tik. Ia terjadi disebabkan penggunaan antibi0tik yang tidak tepat, sama ada berlebihan atau terkurang.Disebabkan itu, antibi0tik perlu dihabiskan. Jika tidak, bakteria dalam badan akan menjadi imun terhadap antibi0tik, menyebabkan peny4kit bawaan bakteria ini semakin kebal.

 

Sumber: Sinar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*