KWSP Umum Satu Berita Baik. Ada Antara Syarat Bakal Ditarik Semula

PETALING JAYA: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mene.gaskan tiada sebarang perubahan terhadap krlteria kemudahan pengeluaran i-Sinar , termasuk keperluan pencarum kategori 2 mengemukakan dokumen untuk mengeluarkan simpanan daripada Akaun 1.

“Buat masa ini, tiada sebarang perubahan terhadap krlteria semasa i-Sinar.

“Dijangkakan sebahagian besar daripada 8 jvta ahli yang layak mem0hon di bawah Kategori 1 akan diberikan kelulusan secara aut0m4tik tanpa memerlvk4n sebarang dokumen sokongan,” kata KWSP dalam kenyataan.

Permohonan dalam talian akan bermula 21 Disember 2020 dan pemb.ayaran akan dibuat pada pertengahan Januari 2021 menerusi Akaun 1, kata kenyataan itu.

Sebelum itu, Pemuda UMNO memaklumkan bahawa pihaknya sudah menghubungi Ketua Pegawai (CEO) Eksekutif Kumpulan Wang Slmpanan Pekerja (KWSP), Tunku Alizikri Alias berhubung syaratt pengeluaran akaun satu KWSP menerusi pr0gram i-Sinar.

Ketuanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, beliau telah meminta Alizikri supaya mema.nsuhkan semua kriteria yang ditetapkan bagi perm0honan i-Sinar agar pencarum mudah untuk mengeluarkan wang simpanan mereka.

“Insya-ALLAH, beliau respp0ns, jawab dengan baik dan positif untuk bawa lsv ini serta akan berblncang lanjut dengan Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengenainya.

“D0akan agar ada natijah yang positif untuk rakyat,” katanya dalam satu komen di hantaran Facebook beliau hari ini.

Sementara itu, rata-rata netizen turut memberikan komen positif terhadap usaha Asyraf Wajdi dalam memperta.hankan suara rakyat.

Terdahulu, KWSP mengumumkan dua kateg0ri ahli yang layak mengeluarkan wang slmpanan akaun satu menerusi pr0gram i-Sinar itu.

Bagi kateg0ri pertama, ia melibatkan ahli KWSP yang sudah lama tidak mencar.um, yang hilangg pekerjaan, suri rumah atau diberi n0tis cuti tanpa gaji.

Sumber : https://mediabawang.net/syarat-tarik/ via Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*