Pak Cik 102 Tahun Kongsi Cerita Ask4r Jepun Di Kelantan Sambil Lakon Semula Cvri Perhatian Netizen

Penduduk4n tent3ra Jepun di Tanah Melayu adalah satu det1k hit4m dalam sejarah negara kita. Pelbagai kejadian telah direkodkan dan kisah duk4 diceritakan mengenai bagaimana penaklvk4n tersebut berlaku.

Jika sebelum ini kita sering sahaja membaca dan merujuk pelbagai buku, catatan dan filem-filem yang melihat kembali penduduk4n tent3ra Jepun di negara kita, malah ianya juga turut diajar di sekolah melalui pelbagai silibus yang disediakan.

Tetapi kali ini, lain pula ceritanya apabila pengarah muda Syahmi Sazli berkongsikan video pendek yang memuatkan pengalaman sebenar m4ngs4-m4ngs4 yang pernah melalui sendiri pengalaman berada di bawah penguasaan tent3ra Jepun dahulu atau lebih tepat lagi penduduk4n tent3ra Jepun di Kelantan.

Ya, Syahmi Sazli yang baru-baru ini mencipta nama apabila filem arahan pertama beliau, Mael Totey The Movie yang berjaya pecah panggung dengan jumlah kutipan yang tinggi dan Syahmi yang sama menghiburkan peminat di YouTube melalui drama spontan beliau sebelum ini.

Kembali kepada video pendek mengenai penduduk4n Jepun di Kelantan pada sekitar 1941 tadi, ianya mula mencvri tumpuan dengan lakonan semula oleh salah seorang m4ngs4 yang mend4kwa dirinya kini berusia 102 tahun.

Dikenali sebagai Hj Mukhtar bin Muhamad atau mesra dipanggil Pok Tar, kesungguhan dan ingatan beliau yang masih kuat mengenai kejadian yang berlaku suatu ketika dahulu itu bakal membuatkan sesiapa sahaja yang menonton tergamam

Poktar, kini berusia 102 tahun

Berbeza dengan dua individu lain yang ditemubual. Pok Tar kelihatan sangat bertenaga dalam menceritakan pengalamannya dis3ksa tent3ra Jepun sebelum ini ketika bekerja untuk mereka di Pengkalan Chepa.

Tambah mengujakan, beliau juga masih mampu membuat lakonan semula bersama kru penggambaran dan mengingati satu demi satu babak yang berlaku ketika itu.

“Dia der4 ambo lah, aku jalan-jalan sambil beritahu kawan aku nama Awang ‘Awang cuba tengok oghe berlaga biri-biri tu, jadi aku beradu (berhenti) lah.

“Dah beradu ask4r Jepun panggil ‘mari-mari’ , dia panggil aku lah, pergi tu aku pun duduk .

“Ask4r Jepun sep4k aku sebab aku tak dengar apa dio kato tu , aku pun tak tahu (tidak faham bahasa Jepun apa yang dia kata tu.

“Dia kata duduk, duduk lah. Ini tidak, dia beritahu dalam bahasa dia siapa yang faham. Ko guano?

“Aku pun duduk, dia sep4k atas belakang aku, dia kata apa aku pun tak faham. Buat lagu ni tak kena, lagu ni tak kena. Aku pun senyap duduk dia sep4k,” ceritanya dengan penuh bersemangat.

Penceritaan Pok Tar itu kemudiannya bertambah menarik apabila beliau turut melakukan lakonan semula perg4duhannya dengan tent3ra Jepun ketika itu bersama kru penggambaran.

Bukan sahaja memasukkan aksi perg4duhan, tetapi beliau turut menunjukkan bagaimana dia cuba untuk melarikan diri dengan menuju dan berlari-lari ke pagar sebuah rumah berdekatan untuk menyampaikan apa yang berlaku ketika itu.

Pok tar ketika melakonkan semula perg4duhan berkenaan

Aksinya itu bukan sahaja mengejutkan penonton di skrin tetapi turut kelihatan seperti tidak dijangka oleh kru penggambaran yang berada di lokasi kejadian ketika itu apabila mereka terpaksa berlari-lari anak untuk merakam lakonan semula penuh spontan oleh Pok Tar.

Walaupun hanya berdurasi sekitar lima minit ketika ini, namun rata-rata netizen men1ngg4lkan komen tidak puas melihat penceritaan oleh m4ngs4-m4ngs4 penjaj4han Jepun itu terutama melibatkan aksi yang ditunjukkan Pok Tar dalam berhadapan dengan tent3ra Jepun ketika itu.

“Banyak lagi pak cik umur 102 tahun nak cerita tu Mie. Tak cukup masa ni, best pulak tengok dia bersemangat bercerita, lanjut, komen salah seorang netizen.

“Kita rasa lucu dan nakal dengar cara Pok Tar cerita, tapi dia lalui benda itu. Dengan umur 102 tahun, kalau benda remeh, dia tak ingat doh eh.

“Maknanya benda tu segar di ingatan dia, dah berpuluh tahun berlaku, Pok Tar boleh semula apa yang terjadi dulu,” puji seorang lagi netizen mengenai penceritaan berkenaan.

Anda boleh menonton video penuh yang dikongsikan di Facebook Syahmi Sazli TV melalui pautan di bawah.

Sumber :https://www.thevocket.com/ via Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*