Bapa Terpaksa Bina ‘Pondok’ Untuk Anak Di Atas Bukit

Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.

Mungkin itulah ungkapan sebaiknya bagi menggambarkan kasih sayang seorang bapa yang sanggup mendirikan sebuah khemah di atas bukit setinggi kira-kira 20 meter khusus untuk anak perempuannya.

Khemah yang terletak di Bukit Petai Tujuh, Tanah Merah, Kelantan itu dibina bagi membantu anaknya mengikuti pengajian dalam talian, berikutan capaian Internet dan kemudahan telekomunikasi yang tidak memuaskan di kawasan itu.

Menurut Nurlieda Khaleeda Mohd Azmi, 20, sebelum ‘kelas’ itu didirikan oleh bapanya, Mohd Azmi Ahmad, dia terpaksa ke bandar yang terletak kira-kira tiga kilometer dari rumahnya untuk mendapat akses Internet.

“Namun, disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 21 Nov lepas, saya tidak dapat ke bandar dan ayah mengambil keputusan untuk mendirikan khemah itu untuk saya,” katanya.

Jelas pelajar Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) itu lagi, hampir setiap hari dia menggunakan ‘kelas’ yang terletak kira-kira 30 meter dari rumahnya itu.

“Hanya pada waktu malam saja saya tak ke sana kerana bimbang dengan anc4man haiwan berb1sa seperti vlar.

“Lebih merisaukan saya ketika ini kerana sedang menduduki peperiksaan yang bermula 23 November hingga 3 Disember ini. Saya perlu menggunakan kamera telefon bimbit bagi memudahkan pensyarah memantau.

“Saya rasa agak tertekan dengan rangkaian Internet di kampung ini yang ada kadangkala tiada sehingga menyukarkan saya untuk menjawab peperiksaan. Jika talian Internet terputus, saya terpaksa menjawab semula soalan dan tiada masa tambahan diberikan,” luah anak sulung daripada lima beradik itu.

Sementara itu, Mohd Azmi berkata, dia akan menemani anaknya di khemah itu hingga selesai sesi pembelajaran atau peperiksaan.

“Tambahan pula pada ketika ini setiap hari hujan, khemah ini tidak selesa namun tiada pilihan untuk masa depan anak saya dalam pendidikan.

“Masalah liputan Internet dan talian telefon sudah lama dialami penduduk di sini serta lima kampung berdekatan yang lain. Malah ada juga golongan muda membina pondok di atas pokok untuk mendapatkan Internet dan rangkaian telekomunikasi lain,” katanya.

 

 

Sumber & Gambar: Bernama via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*