Salurkan Maklumat Pencemaran Sungai Selangor, Ini Ganjaran Bakal Jadi Milik Anda!

Kec3wa dengan ins1den air tercemar di Sungai Selangor, Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) kini menawarkan ganjaran RM5,000 kepada pihak yang dapat menyalurkan maklumat sehingga tertangk4pnya pihak yang terlibat.Menerusi laporan Astro Awani, Menterinya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata ganjaran itu diberikan selaras dengan komitmen kerajaan dalam Belanjawan 2021.

“Oleh yang demikian, KASA ingin menawarkan ganjaran sebanyak RM5,000 kepada mana-mana pihak yang dapat menyalurkan maklumat dan bukti sehingga tertangk4pnya pihak yang melakukan pencemaran ini.

“Sebarang maklumat hendaklah disalurkan kepada pro@kasa.gov.my atau talian hotline JAS di 1-800-88-2727.

“Ganjaran yang diberikan ini adalah selaras dengan komitmen berterusan kerajaan di dalam Belanjawan 2021 yang akan menyediakan peruntukan khas kepada mana-mana yang dapat menyalurkan maklumat tentang sebarang sa1ah 1aku dan pelangg4ran undang-undang, termasuk isv pencemaran sungai,” katanya dalam satu kenyataan media.

Jelasnya, KASA amat memandang serius mengenai ins1den yang kini memasuki kali ketujuh sehingga Loji Rawatan Air (LRA) di Sungai Selangor dihentikan tugas.

“Saya amat memandang serius mengenai perkara ini kerana tujuh ins1den henti tugas loji rawatan air di Selangor akibat pencemaran sungai pada tahun ini tidak sepatutnya berlaku,” katanya.

Terdahulu, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menerusi satu kenyataan rasmi menjelaskan terdapat gangguan bekalan air tidak berjadual di tujuh wilayah bermula jam 6 petang semalam.

Menurut kenyataan itu lagi, masalah tersebut berpunca daripada pencemaran bau seakan pelarut di Sungai Selangor.

 

Gambar: Astro Awani via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*