“Jangan Panik…” – Diana Danielle Kongsi Tips Handle Kucing S4wan

Pelakon Diana Danielle berkongsi tips bermakna buat pencinta kucing.

Menerusi akaun Instagram, Diana memuat naik sepotong video dikongsi oleh seorang individu bernama @haziqaiman yang merakamkan seekor kucing terkena s4wan.

Video itu juga menunjukkan cara-cara untuk menenangkan kucing sekiranya mereka diser4ng penyak1t berkenaan secara tiba-tiba.

“Kalau nampak kucing-kucing anda macam ni jangan p4nik. Dia terkena s4wan. Pegang dia (dengan towel kalau takvt kena c4kar), pegang bahagian badan kucing tapi jangan letak tekanan.

“Tekan badan dia, dia tengah meronta tanpa sedar, jadi hanya pegang sampai selesai episod saw4n dia — supaya tak terlompat ke sana sini dan ceder4kan diri.

“Kalau nampak dia bengkok-bengkokkan badan, pegang dengan lembut bahagian yang terlebih stretch tu supaya tak terpatah ke tersenggol.

“Jangan letak jari kat mulut dia tau, diorang tak boleh kawal pergerakan jadi kalau dia gig1t tak lepas tu itu hanya tindak balas s4wan tu.

“Jauhkan jari dari bahagian mulut dia. Panggil nama dia dengan lembut, beritahu segalanya akan bertukar menjadi baik.

“Dia akan dapat rasa kalau kita kalut jadi kekal tenang dan berbual dengannya. Dia akan tahu ada seseorang yang boleh selamat dirinya.

“Bila dah settle down, belai dia dan bercakap dengan dia sebab dia mesti takvt dan keliru. Just love them,” coretnya.
Sebagai pencinta haiwan, Diana berharap perkongsiaan ini dapat memberikan manfaat.

Diana juga turut mengucapkan terima kasih kepada Haziq Aiman kerana berkongsi ilmu pengetahuan yang sangat penting buat pencinta haiwan.

Pelakon Diana Danielle berkongsi tips bermakna buat pencinta kucing.

Menerusi akaun Instagram, Diana memuat naik sepotong video dikongsi oleh seorang individu bernama @haziqaiman yang merakamkan seekor kucing terkena sawan.

Video itu juga menunjukkan cara-cara untuk menenangkan kucing sekiranya mereka diserang penyakit berkenaan secara tiba-tiba.

“Kalau nampak kucing-kucing anda macam ni jangan panik. Dia terkena sawan. Pegang dia (dengan towel kalau takut kena cakar), pegang bahagian badan kucing tapi jangan letak tekanan.

“Tekan badan dia, dia tengah meronta tanpa sedar, jadi hanya pegang sampai selesai episod saw4n dia — supaya tak terlompat ke sana sini dan ceder4kan diri.

“Kalau nampak dia bengkok-bengkokkan badan, pegang dengan lembut bahagian yang terlebih stretch tu supaya tak terpatah ke tersenggol.

“Jangan letak jari kat mulut dia tau, diorang tak boleh kawal pergerakan jadi kalau dia gigit tak lepas tu itu hanya tindak balas sawan tu.

“Jauhkan jari dari bahagian mulut dia. Panggil nama dia dengan lembut, beritahu segalanya akan bertukar menjadi baik.

“Dia akan dapat rasa kalau kita kalut jadi kekal tenang dan berbual dengannya. Dia akan tahu ada seseorang yang boleh selamat dirinya.

“Bila dah settle down, belai dia dan bercakap dengan dia sebab dia mesti takut dan keliru. Just love them,” coretnya.
Sebagai pencinta haiwan, Diana berharap perkongsiaan ini dapat memberikan manfaat.

Diana juga turut mengucapkan terima kasih kepada Haziq Aiman kerana berkongsi ilmu pengetahuan yang sangat penting buat pencinta haiwan.

 

 

Sumber: Gempak, Ig @dianadanielleb

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*