Bilangan Positif COVID 19 Kekal Tiga Angka, Ini Lima Tindakan Tegas Yang Perlu Anda Tahu

Kes penu1aran COVID 19 di Malaysia pada hari ini, Selasa (29/9/2020) kekal tiga angka untuk tiga hari berturut turut.

Menerusi sidang media dari Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Noor Hisham, sebanyak 101 kes baharu direkodkan hari ini dengan 97 kes penu1aran tempatan.

Susulan peningkatan penu1aran COVID-19 direkodkan, rakyat Malaysia mula menyuarakan kebimbangan.

Bagaimanapun ada juga yang meluahkan rasa mar4h apabila masih ada segelintir pihak mengambil mudah dengan tidak mematuhi Standart Operating Sistem (SOP) yang telah ditetapkan kerajaan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan Mac lalu.

Menerusi sidang media yang berlangsung pada hari ini (29 September), Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesalahan 1ngkar arahan PKP termasuk penjarakan fizikal, tidak memakai pelitup muka, gagal menyediakan peralatan merekod butiran diri serta aktiviti dalam pvb dan kelab malam.


Setakat ini polis telah men4han 82 individu atas kesalahan 1ngkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan daripada jumlah itu, seramai 75 individu telah dikompavn, enam direm4n dan seorang dijamin.

Berikut merupakan lima fokus utama kenyataan media berkaitan PKP pada Selasa, 29 September 2020 yang disenaraikan AWANI

1) PDRM telah men4han 82 individu atas kesalahan 1ngkar arahan PKP. Daripada jumlah itu, seramai 75 individu telah dikompavn, 6 direm4n dan 1 dijamin.

2) Antara kesalahan 1ngkar arahan PKP termasuk penjarakan fizikal (46), tidak memakai pelitup muka (23), gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri (12), serta aktiviti dalam pvb/kelab malam (1)

3) Semalam (28 September 2020), Operasi Benteng telah berjaya melakukan tangk4pan yang melibatkan 29 PATI dan 2 penyelvdup.

4) Sejak 24 Julai sehingga 28 September 2020, seramai 37,133 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan telah ditempatkan di 67 hotel dan 10 premis lain.

5) Pegawai penguat kuasa KPDNHEP telah melakukan 948 pemeriksaan khas Pematuhan SOP PKPP dan mendapati 933 premis mematuhi SOP yang telah ditetapkan manakala 15 premis diberi nasihat kerana tidak patuh SOP.

 

Sumber / Foto: Astro Awani via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*