Pinggan V1ral Ini Nampak Cantik Tapi Mungkin Boleh Mvdaratkan Kesihatan Anda, Ini Sebabnya

Barang perhiasan dengan kaum perempuan memang tidak dapat dipisahkan. Lebih-lebih lagi jika ia bergaya, berguna dan v1ral, memang penuh satu troli akan diborong.

Antara yang selalu menjadi perhatian adalah peralatan meja makan seperti pinggan, mangkuk, dulang atau cawan. Mungkin tidak salah untuk mengumpulnya, namun perlu lebih berwaspada.

Baru-baru ini, telah tu1ar satu trend di media sosial di mana pinggan v1ral bercorak menjadi bualan dan rebutan. Tidak dinafikan, ia memang cantik namun ada bah4ya di sebaliknya.

Ingin tahu apakah bahaya pinggan v1ral yang cantik ini? Jom sama-sama kita ikuti perkongsian dari laman Hello Doktor dengan lebih lanjut!

Pinggan v1ral mungkin cantik tapi bah4ya!

Peralatan meja makan seperti pinggan, mangkuk, dulang atau cawan yang bercorak memang nampak cantik lebih-lebih lagi jika ia dihias dengan warna-warni seakan pelangi.

Namun di sebalik keanggunannya, tersembunyi beberapa mvdarat. Ketahuilah ia mungkin tidak begitu selamat untuk kegunaan harian kalian.

Da1angnya adalah bahan utama pembuatan peralatan ini yang dikenali sebagai plumbum.

Plumbum adalah da1angnya?

Buat anda yang belum tahu, plumbum sudah lama digunakan sebagai bahan utama dalam pembuatan peralatan meja makan terutamanya yang berasaskan seramik.

Ia digunakan sebagai sentuhan dekorasi ekoran sifatnya yang sangat menyerlah. Bahan inilah juga yang terdapat dalam pinggan v1ral yang sedang menjadi topik hangat kini.

Pun begitu, masih ramai yang belum sedar kerana kurang prihatin dengannya. Jadi, kalian perlu teliti semula minat dan hobi ini dengan mengenali peralatan meja makan yang wujud unsur plumbum.

Antara ciri-ciri peralatan meja makan yang mempunyai plumbum termasuklah:

  • Bercorak dan mempunyai warna-warni yang sangat menarik
  • Diperbuat secara tradisional dengan tanah liat
  • Diperbuat oleh pengilang yang tidak diketahui asal-usul
  • Mempunyai permukaan tidak rata dengan corak yang tampak timbul
  • Mempunyai pelbagai variasi rupa dan bentuk yang unik

Sebaiknya, sila beli produk yang telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia terlebih dahulu okay!

Mengapa plumbum berbah4ya terhadap kesihatan?

Plumbum adalah sebatian toksik yang boleh memberi kesan negatif terhadap semua individu yang mungkin menggunakannya tanpa sedar.

Apa yang lebih membimbangkan adalah ia lebih berb4haya terhadap golongan yang lebih mudah terdedah seperti kanak-kanak, ibu hamil serta bayi dalam kandungan.

Jika ada yang berfikiran bahawa ia cuma sekadar alas untuk meletakkan makanan atau minuman dan tidak mendatangkan bah4ya, fikirkan semula.

Ini kerana plumbum yang terdapat pada pinggan v1ral atau peralatan meja makan yang lain boleh meresap ke masakan yang dihidangkan di atasnya.

Kesannya, anda berkemungkinan menghidapi keracvan plumbum yang akan menjejaskan sistem organ jika ia masuk ke dalam tubuh badan dengan amaun yang terlalu banyak.

Jadi, apa yang kalian boleh lakukan?

Seperti yang kita sudah tahu, plumbum akan menjejaskan fungsi dan sistem organ tubuh badan kita jika ia masuk dengan amaun yang terlalu banyak.

Dalam usaha mengelakkan ini terjadi, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian jika ingin terus menggunakan peralatan meja makan ini.

Buat para penggemar dan pengumpul pinggan v1ral, sila ambil perhatian terhadap 7 perkara penting ini:

#1. Elak dari meletakkan masakan yang masih panas di atasnya

#2. Elak dari meletakkan masakan berasid seperti tomato, limau, teh, kopi dan jus buah di atasnya

#3. Elak basuh ia dengan sabun pencuci pinggan yang kuat

#4. Elak sental ia dengan berus dawai kerana corak boleh tertanggal lalu meningkatkan risik0 kebocoran plumbum

#5. Elak panaskan atau masukkan ia ke dalam ketuhar gelombang mikro

#6. Elak simpan masakan terlalu lama di atasnya

#7. Elak dari menghidangkan masakan yang beralaskan peralatan ini kepada golongan berisik0 tinggi seperti kanak-kanak dan ibu hamil.

Gunakan alternatif selain pinggan v1ral!

Hakikatnya, mencegah adalah lebih baik dari mengvbati. Daripada kalian mengambil risik0 dengan terus gunakan pinggan v1ral ini, apa kata kalian gunakan alternatif yang lebih selamat?

Jika anda masih tertanya-tanya, cara untuk mengelak risik0 keracunan plumbum ini adalah dengan tidak langsung menggunakan peralatan meja makan yang mungkin mempunyai plumbum.

Antara alternatif yang paling selamat adalah dengan gunakan pinggan, mangkuk, dulang atau cawan yang berwarna putih tanpa corak serta yang diperbuat dari bahan lain seperti kaca atau plastik.

Jika masih khuatir dengan corak yang terdapat pada permukaannya, kalian boleh gunakan peralatan meja makan yang mempunyai corak di bawah atau luar yang tidak akan menyentuh masakan.

Kredit gambar: vitdaily.com

Sumber: Hello Doktor via Siakap Keli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*