Guna Lambang Sultan Johor Tanpa Kebenaran, Ini Jumlah Dend4 Yang Perlu Dibayar Wak Doyok

JOHOR BAHRU – [DIKEMASKINI] Personaliti fesyen terkenal, Wak Doyok berdepan den da RM500,000 selepas dihadapkan ke m4hkamah Sesyen di sini hari ini atas pertu duhan menggunakan lambang Kemahkotaan Sultan Johor tanpa kebenaran bertulis Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada 30 April lalu.

Bagaimanapun, Wak Doyok atau nama sebenarnya, Mohd Azwan Md Nor, 41, mengaku tidak bersalah pertu duhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Wan Mohd Norhisham Wan Yaakob.

Berdasarkan pertu duhan, Wak Doyok yang juga pelakon itu did4kwa menggunakan lambang kemahkotaan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim bagi tujuan persendirian tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada Sultan Johor.

Dia did4kwa melakukan kesa lahan berkenaan di Pejabat Siasatan Jena yah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Iskandar Puteri kira-kira jam 2.15 petang pada 30 April lalu.

Wak Doyok did4kwa mengikut Seksyen 3(1)(a) Enakmen Lambang, Gelaran dan Anugerah (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) Johor 2017. yang boleh dihu kum den da antara RM250,000 dan RM500,000 atau pen jara sehingga lima tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesa lahan.

K3sdikendalikan manakala tertvduh diwakili peguam,.Terdahulu, Timbalan Pend4kwa Raya, Nor Azizah Mohamad meminta m4hkamah memberi jaminan RM50,000 ke atas tertu duh, namun peguam MN Halim Md Amin dan Syaffie Naim merayu den da yang rendah.

“Anak guam menjaga ibunya yang berusia 78 tahun di samping pendapatan perniagaannya terjejas akibat pandemik koronav1rus (C0v1d-19).

” kata MN Halim.M4hkamah kemudian memerintahkan tertu duh dijamin sebanyak RM35,000 dengan seorang penjamin manakala sebutan k3s ditetapkan pada 15 Jun ini bagi penyerahan dokumen.

Tertu duh yang membayar ikat jamin itu berkemeja batik coklat tiba di Kompleks m4hkamah Johor Bahru kira-kira jam 9 pagi.

Pada 28 April lalu, Wak Doyok mencetuskan kontr0versi selepas memuat naik gambar di laman Instagramnya menunjukkan sebentuk cincin mempunyai ukiran lambang peribadi Sultan Johor.

Susulan itu, Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Sultan Ibrahim menuntut Wak Doyok memberi penjelasan berhubung penggunaan lambang berkenaan.

Wak Doyok kemudiannya membuat kenyataan permohonan maaf kepada kerabat Diraja Johor atas kecvaian dan kesilapannya menyalahgunakan lambang peribadi institusi diraja itu.

Wak Doyok dipanggil untuk beri keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Iskandar Puteri di sini pada 30 April lalu selepas kerajaan negeri membuat laporan berhubung kejadian itu

Sumber : Sinar Harian via Berita Steady Media , Ig @wakdoyok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*