“Kalau Saya Tahu Sudah Tentu Saya Kurungkan Diri Tapi…” – Pesak1t Pulih COVID -19 Sepenuhnya Dedah Apa Yang Belaku

Seorang lelaki yang berusia 32 tahun dari Banting pernah didapati positif COVID-19 pada 7 Februari lalu namun kini telah sembuh sepenuhnya pada 19 Februari lepas.

Menurut lelaki yang enggan namanya dikenali itu, dia pernah dianggap sebagai punca wab4k tersebut namun dia menjelaskan dia juga merupakan mang4 keadaan.

“Orang anggap saya punca, tapi saya juga m4ngsa keadaan,” luah lelaki tersebut.

Dia turut menceritakan bagaimana kisah dia mula dijangk1ti penyak1t berkenaan selepas pulang dari Macau, China.

“Ketika itu saya rasa dem4m, badan menggeletar dan sak1t kepala. Selepas melakukan diagnos, barulah doktor mengesahkan saya positif COVID-19.

“Memang macam tak percaya apa yang saya dengar ketika itu. Tapi saya ikut saja arahan doktor,” katanya.

Tambahnya lagi, dia telah diasingkan daripada pesak1t biasa ketika menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh.

“Saya disunt1k dengan antibiotik dan dua jenis vbat. Satu untuk bvnuh kuman dan satu lagu untuk elak paru-paru berd4rah.

“Memang risau dan waktu itu perasaan agak negatif. Saya tutup mata memikirkan adakah ini pengakhiran hidup saya,” katanya.

Jelasnya lagi, perasaan negatif itu semakin berkurang selepas mendapat sokongan moral dan nasihat daripada rakan serta keluarga.

“Ketika itu memang ramai netizen menyalahkan saya kerana membawa penyak1t ini. Tapi ramai rakan bagi nasihat supaya jangan salahkan diri kerana saya juga adalah m4ngsa. Semuanya di luar kawalan,” katanya.

Jelasnya, selepas mengikuti segala rawatan rapi yang sediakan oleh Hospial Sungai Buloh, dia kemudian disahkan pulih dan bebas daripada virus COVID-19.

“Sekarang saya masih diarahkan supaya tinggal di rumah dan mengasingkan diri dari luar. Walaupun sudah pulih saya tetap rasa orang ramai masih pandang serong.

“Apapun saya harapkan pengalaman saya dapat membantu rakyat Malaysia memahami virus ini. Pakailah penutup muka jika anda tidak sihat dan kurangkan bersentvhan dengan orang ramai,” katanya.

Anda boleh lihat luahan lelaki ini menerusi video di bawah.

 

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*