Sering Saakit Kepala, Ini Perkara Anda Perlu Tahu

Saakit kepala dan sumber biasa diabaikan mereka boleh menghasilkan Myofascial Trigger Points. Simpulan otot ini yang menyebabkan saakit kepala biasanya terletak di leher dan bahagian atas belakang, tetapi boleh menjadi hasil daripada titik punca di bahagian-bahagian hujung kaki yang menyebabkan kaki lenguh.

Titik punca / trigger points merupakan tumpuan ‘hyper-irritable‘ dalam otot atau fascia yang menyebabkan fiber otot tegang dan saakit. Trigger points tersebut tidak mengikuti corak dermatome biasa.

Trigger points menyebabkan otot menjadi lebih pendek, tegang dan ketat. Ini menghadkan fungsi dan pergerakan otot yang menyebabkan kelemahan, pengurangkan peredaran daarah dan kesaakitan. Apabila cederaa, kebanyakan tisu sembuh, tetapi otot belajar untuk mengelakkan kesaakitan. Memori otot ini boleh menghasilkan saakit yang tidak dijangka selepas kecedeeraan telah berlaku, terutamanya pada masa tekanan fizikal dan emosi.

Trigger Point adalah gambaran Myofascial Trigger Points Therapy dimana cara terapi dan teknik yang digunakan untuk melegakan myofascial (myo = otot; fascial = tisu penghubung) kesaakitan dan tidak berfungsi. Ianya terhasil dari kerjaya perubaatan sepanjang hayat Dr. Janet travell dan David Simons. Myofascial Trigger Point diiktiraf oleh American Academy of Pain Management sebagai modul untuk rawatan saakit myofascial dan kegagalan ia berfungsi.

Kebarangkalian kejayaan dalam merawat saakit kepala Migrain akibat Myofascial Trigger Pointss (TrP) dengan tanpa aura adalah tinggi.

Trigger point therapy adalah untuk saakit kepala peringkat pertengahan kepada peringkat. Sebagai contoh, saakit kepala belakang mata boleh datang dari sudut trigger point myofascial aktif dalam spenius atas cervicis otot yang terletak di bahagian belakang leher anda. Kesaakitan daripada otot ini dijangka meningkat kepada bahagian occipt, dijana melalui tengkorak, dan berpindah ke belakang orbit (mata) – ianya dinamakan “saakit di dalam tengkorak” Kadang-kadang saakit splenius cervics dirujuk ke bawah pada tulang rangka bahu dan sudut leher.Fungsi ‘splenii’ ini bekerjasama untuk memutarkan kepala dan leher individu, menjadikan muka ke arah sebelah yang sama.

Gejala saakit kepala dan saakit leher ataupun kabur penglihatan boleh berlaku disebabkan oleh trigger point yang aktif dalam cervicis spenius dan otot capitis splenius.

Pengaktifan dan pengekalan trigger point dalam otot ini sering disebabkan oleh mengangkat beban berat tiba-tiba, kedudukan posture badan yang bengkok dalam jangka masa yang lama.

Satu lagi penyebab biasa saakit kepala yang teruk adalah trigger point dalam otot sternokleidomastoid atau simpulan di dalam otot di hadapan sebelah leher. Terdapat dua bahagian yang sternal dan berhubung dgn tulang selangka.Trigger points di setiap bahagian boleh menimbulkan rasa saakit.

Kesaakitan ini dapat dirasai di atas mata (migrain optik), di dalam telinga, pipi, tekak, belakang dan atas kepala.Myofascial Trigger Points boleh membantu menyelesaikan gejala saakit kepala dan mygrain.

Apabila trigger point dikenalpasti, tekanan/urutan perlahan digunakan. Pada mulanya, trigger point yang berkenaan sangat lembut, tetapi kesaakitan beransur-ansur berkurangan kerana otot bermula untuk berehat. Rasa saakit yang dirawat akan berkurangan perlahan-lahan. Proses pengurutan pada trigger point dan regangan pada otot mampu mengurangkan kesaakitan dan mengembalikan fungsi normal.

 

 

Sumber : Diane Sera, Cert. Sport Massage (UKM)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*