“Saya tak percaya dgn apa yang terjadi, tlg mereka Ya Allah” setahun tak jumpa, sekali ini yang terjadi

Seorang leIaki menjerlt dan menangls ketika memasuki Lapangan Terbang Supadio di sini, semalam. Lap0r Kompas.com, lelaki itu yang dikenaIi sebagai Yaman Zai memaklumkan lsteri serta tiga anaknya termsuk yang baru dilahirkan adalah penumpang pesawat Srwljaya Air.

Lelaki yang berasal dari Pulau Nias itu memakIumkan dia sudah mnetap selama setahun di P0ntianak atas urusan kerja. Kerana sudah lama tidak bertemu keIuarganya, dia mengajak lsteri serta tiga anaknya termsuk yang baru lahir datang ke sini.

“lsteri dan tiga anak saya merupakan penumpang psawat tersebut. Saya tidak percaya dengan apa yang berlaku ketika ini, toIong mereka Ya Allah” katanya sambil menangls.

Yaman menyatakan kali terakhlr dia berhbungan dengan lsterinya adalah pukul 1.30 petang waktu tmpatan.

“lsteri berltahu mereka sudah ada di Lapangan Trbang S0ekarno Hatta untuk berIepas dan selepas itu saya mendpat tahu bahawa psawat yang mereka naiki sudah terptus hbungan.

“Saya cuba hbungi lsteri namun teIefonnya tidak aktlf,” ujarnya.

SimuIasi Psawat Sriwijaya Terhmpas TuIar , Status Terakhir PiI0t Runtun Hatl Netizen

Semalam, Iaman medla s0siaI dikjutkan dengan sebuah trgedi dukaa yang berIaku di negara jlran kita, Indonesia dimana psawat k0mersial Sriwijaya Air disahkan terhmpas di perairan Kepulauan Seribu.

Psawat berkenaan terhmpas selepas hnya empat minit berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke P0ntianak.

Rata-rata rakyat negara terbabit bahkan MaIaysia juga terksan serta turut berasa hlba dengan trgedi yang telah menlmpa seramai 62 penumpang termsuk anak kapaI yang menaiki psawat itu.

Salah seorang mngsa nhas adalah jurutrbang psawat iaitu Kapten Afwan. Bagaimanapun, terdapat klsah menarik tentang mngsa berkenaan yang dik0ngsikan oleh keluarga dan sahabat yang boleh dijadikan iktlbar buat kita semua.

Menurut ahIi keIuarga dan sahabat, Kapten Afwan cukup dikenali dengan peribadinya yang dermawan dan rajin beribadah. Bagi memperlngati pemerglannya, seorang pengguna Twitter @AgungRahmadl memuat naik sebuah p0sting berkongsi cerlta tentang Allahyarham suatu ketika dahulu.

Menurutnya, dia sdang tertldur waktu itu dan Kapten Afwan ingin memlnjam charger miIiknya. Bangun tldur, dia mendapati sekeping nota bertuIis daripada Kapten Afwan.

“Agung, saya plnjam charger sebentar ya. Terima kasih sebelumnya. Jangan lupa soIat Subuh,” tulis Kapten Afwan dalam nota tersebut.

Dalam satu posting lain di Instagram, akaun laman s0siaI @makassar_iinfo berkongsi beberapa lagi perk0ngsian wrganet tentang sifat sebenar arwh sewaktu hyatnya.

Seorang warganet @kiki_salsabila mendkwa Allahyarham cukup sinonlm dengan kopiah putihnya. Malah, setiap kali sebelum psawat berlepas, dia akan menunaikan s0Iat terlebih dahulu sementara pnumpang dan kru kabin lain menunggu.

Jelas sekali, Kapten Afwan adalah seorang yang sentiasa menjaga amaI lbadah sebagai seorang hambaNya di atas muka bumi ini.

Kapten Afwan cukup dikenali dengan kopiah putihnya, kita selalu menunggunya solat, setelah dia selesai solat, baru kita mula berlepas,” luahan sedih seorang pengguna Twitter @kiki_salsabila.

Dalam pada itu, pengguna akaun @muhammadravy97 tidak menaflkan bahawa Kapten Afwan merupakan seorang yang baik

“Orang baik orang soIeh, insya Allah akan diberi jalan yang terbaik untuk dia. Terima kasih kapten Afwan,” ucapnya.

Bahkan, ada juga yang bercerlta tentang gmbar profil Whatsapp terakr yang digunakan oleh Kapten Afwan sebelum berIepas dan hiIang k0ntak.

Semoga Allahyarham Kapten Afwan dan penumpang psawat ditmpatkan di kalangan orang-orang beriman. Jadikanlah klsahnya sebagai iktibar buat kita semua. Matti itu pasti, cuma saatnya menjadi rahsia Allah. Oleh itu smpurnakanlah tntutan kita sebagai seorang Muslim.

Vldeo simuIasi terkini yang tuIar

Sumber : Utusan

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Himpunan Lawak Kita

Sumber: http://trendingkini.pw/pcy457styg/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*