Selain C0VlD-l9, Terdapat 5 Peny4kit PeIik Dilaporkan Sepanjang 2020

Tidak dapat disangkal lagi, Co.vid-1.9 merupakan penya.kit paling memberi kesan sepanjang 2020. Namun, tahukah anda terdapat beberapa penya.kit lain yang dianggap a.neh turut berlaku pada tahun ini?

Masa.lah kesihatan ini terjadi disebabkan oleh beberapa perkara. Berikut adalah penya.kit a.neh yang dilaporkan sepanjang 2020 selain Co.vid-1.9.

1. Ken.cing hijau

Seorang lelaki berusia 62 tahun di Chicago, Amerika Syarikat ketika ken.cing mendapati air ken.cingnya berwarna hijau.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati, air ken.cing berwarna hijau ini terjadi disebabkan kesan sampingan yang sangat jarang berlaku kerana pengambilan u.bat-u.batan tertentu.

Dilaporkan, beberapa hari sebelumnya, lelaki tersebut diberi u.bat bi.us dikenali sebagai propofol. Warna air ken.cing lelaki itu bagaimanapun kembali normal selepas pengaruh u.bat itu hilang.

 

2. Batu kapur pada usus

Seorang wanita dikejarkan ke wad kece.masan kerana mengalami sa.kit perut dan mun.tah. Selepas pembe.dahan diakukan, doktor menemui batu kapur berukuran 4 sentimeter di dalam ususnya.

Berdasarkan laporan jurnal BMJ Case Reports, batu kapur itu hidup dan membesar dalam tubuh wanita itu hampir sepanjang hidupnya.

 

3. Air ken.cing bertukar alko.hol

Air ken.cing seorang wanita berubah menjadi alko.hol padahal wanita itu tidak pernah mengambil sebarang minu.man ke.ras beberapa hari sebelumnya.

Selepas pemeriksaan dilakukan, doktor mendapati terdapat ku.man dalam air ken.cingnya sehingga berlaku proses pena.paian glukosa menjadi alko.hol.

 

4. Organ bergerak

Normalnya, organ dalam badan manusia berada di tempat sama setiap masa. Namun, berbeza dengan keadaan seorang wanita di Michigan, Amerika Syarikat. Limpanya bergerak ke bahagian tubuh lain selama 48 jam.

5. Tiga ginjal

Seorang lelaki di Brazil mengejutkan doktornya ketika melakukan pemeriksaan kesihatan apabila mendapati dia mempunyai tiga ginjal.

Ginjal ketiga yang ditemui itu berada dalam keadaan normal dan terletak di bahagian kiri badan dan melekat berdekatan punggungnya.

Memiliki tiga ginjal merupakan perkara luar biasa tetapi boleh berlaku malah terdapat 100 kes yang dilaporkan sebelum ini.

 

 

 

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*