Makan Daging Disangka Halal Kemudian Berlaku Syvbhah? Ini Hukvmnya!

Isv kegiatan kartel yang menye.ludup daging sejuk beku sebelum membungkus semula daging itu menggunakan logo halal masih lagi rancak diperkatakan ramai. Malah, sehingga kini ramai yang berasa w4s-w4s dan syvbhah setiap kali membicarakan isv daging import.

Eng.gan masyarakat terus dalam dile.ma berkaitan hal tersebut, Pejabat Mufti Wilayah Perseketuan tampil menjelaskan hu.kum memakan daging yang kemudiannya timbul syvbhah.

Menurut kenyataan dikeluarkan, umat Islam yang telah memakan daging import sebelum timbul isv syvbhah daging import yang berlaku baru-baru ini, maka hukvmnya adalah dimaafkan.

Jelasnya, perkara tersebut berlandaskan dalil-dalil Syara’ yang memberikan hukvm berdasarkan kepada keadaan asalnya iaitu halal sehingga terdapat bukti yang mengubahnya serta diberikan keuzuran dan keringanan dalam perkara yang tidak disengajakan.

Walaubagaimanapun ia dengan syarat penelitian melalui logo halal pada paket pembungkus sudah dilakukan terlebih dahulu.

Menerusi kenyataan itu, pihak mufti juga menghuraikan jawapan secara terperinci mengikut firman Allah SWT di dalam Al-Quran.

Anda boleh baca huraian tersebut di sini : https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/4641-irsyad-al-fatwa-siri-ke-538-hukum-memakan-daging-yang-disangkakan-halal-kemudian-berlaku-syubhah

 

 

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*