K3s Tidak ‘Surut’, Ini Saranan KKM Buat Pes4kit C0V1D I9 Yang Tidak BergejaIa

K3s CO VID 1 9 yang masih empat angka di Malaysia kini membuatkan sistem kesihatan tertekan.

Hal itu mendorong Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihati mereka yang po.sitif CO.VID-1.9 namun tidak bergeja.la atau asymptomatic untuk menjalani kuarantin di rumah terlebih dahulu.

Perkara itu disampaikan Dr Noor Hisham melalui laporan dari Malay Mail, pagi tadi. Menurut Dr Noor Hisham, tindakan itu dilaksanakan memandangkan mereka yang po.sitif CO.VID 1.9 tanpa geja.la berkemungkinan tidak akan segera dibawa ke hospital berikutan peningkatan k3s yang perlu ditangani pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ketika ini.

“Ini juga berlaku di Sabah. Kami bercakap mengenai lebih daripada 1,000 k3s sehari.

“Ini disebabkan peningkatan ujian di kalangan pekerja asing dan seperti yang dijangkakan lebih banyak k3s didiagnosis.

“Pekerja asing tidak ada tempat untuk diasingkan, kami ada ribuan di sini. Kami menambah bilangan katil menjadi 10,000,” katanya.

Sebelumnya, Dr Noor Hisham menjawab aduan seorang pemilik perniagaan yang mend4kwa tiada tindakan daripada KKM, termasuk dibawa ke hospital walaupun dua pekerjanya po.sitif CO.VID-1.9. Mereka mendapati po.sitif CO.VID 1.9 melalui aplikasi MySejahtera.

Beliau dalam pada itu juga meminta mereka yang dikesan po.sitif agar berhubung dengan pejabat kesihatan daerah masing-masing.

K3s baharu CO.VID-1.9 di negara ini semalam turun kepada 1,196 berbanding rekod sehari sebelumnya iaitu sebanyak 2,335 jang.kitan. Malaysia kini mempunyai 20,233 k3s CO.VID-1.9 yang aktif.

 

 

Kredit Foto: BERNAMA via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*