Mutasi Baharu C0vid-I9 Dikesan Di Sabah

Kementerian Kesihatan mengenal pasti strain virvs baharu Co vid-1 9 di negara ini, berdasarkan sampel yang diambil di Sabah.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah bagaimanapun berkata, masih belum diketahui sama ada strain tersebut iaitu mutasi ‘A701B’ mempunyai kadar kebolehjangk1tan yang lebih tinggi berbanding kebiasaan.

“Kita mengesan mutasi ini berdasarkan 60 sampel yang diambil dari pes4kit Co vid-1 9 dalam kluster Benteng Lahad Datu di Sabah.

“Tetapi kita masih tak pasti sama ada impak klinikal seperti berapa kadar kebolehjangk1tan itu tinggi atau keg4nasan virvs (dalam mutasi itu).

“Ia dilaporkan di beberapa negara antaranya Afrika Selatan, Australia, Belanda dan Singapura.

“Virvs Co vid-1 9 ini sentiasa bermutasi cuma kita perlu tahu apa impak kesihatan daripada mutasi itu,” katanya pada sidang media, Rabu.

Dr Noor Hisham berkata, sebelum ini dikenal pasti mutasi D614G di Kedah yang melibatkan Kluster Sivagangga pada Ogos lalu serta di negeri Johor dan Sabah.

“Mutasi D614G ini mempunyai kebolehjangk1tan10 kali (menjangk1ti individu lain),” katannya.

Mengenai mutasi Co vid-1 9 yang terdapat di United Kingdom yang dikatakan mempunyai kebolehjangk1tan tinggi, beliau berkata, kementerian masih memantau keadaan tersebut. – The Star

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*