Lebih 20 kali Diser4ng Str0k, Pembed4han Cara Terakhir Buat Cyra Kembali Sembuh

Perjalanan hidup adik Mifthahul Cyra Nur Khairul Nizam penuh liku. Bukan sahaja beliau, malah ibu dan bapanya turut mengharungi detik-detik mencabar menjaga si cilik yang berusia lima tahun itu.

Menurut ibunya, Elmei Salleh, 34, cahaya matanya, Mifthahul Cyra Nur atau mesra disapa Cyra mende rita peny4kit jarang dijumpai iaitu sindr0m Moyamoya sejak tahun tahun lalu.

Peny4kit itu antara lain mendedahkan Cyra mudah terkena ser4ngan str0k ekoran saluran dar4h yang membekalkan dar4h dan oksigen ke otaknya menjadi sempit. Keadaan itu menyebabkan diri si cilik tersebut sering lemah dan tidak berdaya.

Sekiranya kanak-kanak lain seusianya girang bermain sehingga peluh membasahi dahi, namun ia tidak pernah dilalui olehnya.

Kata ibunya, Elmei Salleh, 34, selain terdedah kepada str0k, kepala anaknya sentiasa rasa nye ri dan berdenyut-denyut, selain tidak mampu mengangkat tangannya sejak November 2019.

“Bayangkan dalam tempoh itu, Cyra sudah dise rang str0k lebih 20 kali. Paling teruk, (ser4ngan str0k) berlaku ketika kami berada di tandas di hentian rehat dan rawat. Secara kebetulan, ins1den itu berlaku semasa kami dalam perjalanan ke h0sp1tal,” katanya ketika dihubungi SinarPlus baru-baru ini.

Menceritakan kembali bagaimana si kecil itu mendapat sindrom Moyamoya, Elmei berkata, semuanya bermula apabila beliau membawa anaknya melakukan pemeriksaan dar4h.

Pun demikian, pihak klinik memaklumkan, tiada perkara yang perlu dirisaukan tentang anak itu.

“Namun, peliknya keadaan Cyra bertambah teruk apabila kerap mengadu s4kit kepala selain munt4h-munt4h tanpa henti selama tiga hari. Ketika itulah, kami membawanya ke Unit Kecem4san h0sp1tal Langkawi pada 21 Mei lalu.


“Apabila doktor melakukan pemeriksaan imbasan CT (Computed Tomography), barulah kami tahu peny4kit yang ditanggung Cyra, masa itu hanya ALLAH sahaja yang tahu perasaan kami mengenangkan nasib Cyra.

“Selepas hari raya lalu, Cyra menjalani proses MRI (Magnetic Resonance Imaging) di h0sp1tal Kangar, Perlis untuk pengesahan sekali lagi, tetapi keputusannya tetap sama iaitu beliau menghidap peny4kit Moyamoya,” ceritanya dengan nada sayu.

Tidak mahu Cyra terus menanggung risi ko yang lebih teruk, Elmei dan suaminya, Khairul Nizam Abdullah, 44, akur dengan saranan doktor supaya membuat pemeriksaan lanjut di h0sp1tal Kuala Lumpur (HKL) untuk prosedur angiogram pada Jun lalu.

“Hasil ujian yang dijalankan menunjukkan saluran dar4h pada bahagian kiri dan kanan kepalanya sempit dan perlu dibed4h secara Encephalo Duro Arterio Synangiosis (EDAS). Cyra selamat dibed4h (pada bahagian kanan kepala) pada 22 Oktober lalu.

“Alhamdulillah keadaan Cyra positif dan tidaklah kerap dise rang str0k seperti dulu. Kami pun sedang menunggu untuk pemeriksaan buat pembed4han kedua pada kiri kepala yang dijadualkan pada Februari depan,” katanya.

Menyentuh soal dana, Elmei terdiam seketika. Jujur katanya, hampir kesemua duit simpanan ditambah dengan wang sumbangan kariah masjid digunakan untuk membiayai kos pembed4han.

“Saya bekerja sebagai kerani di sebuah pasaraya dan suami pun hilang kerja sejak Perintah Kawalan Pergerakan lalu selepas hotel ditutup gara-gara w4b4k c0v1d-19. Sekarang ini sedang cari kerja sambilan sementara waktu,” katanya berterus-terangnya.

Elmei memberitahu, kos pembed4han Cyra mencecah RM5,000 dan itu tidak termasuk perbelanjaan dari Langkawi ke Kuala Lumpur.

Sebagai langkah alternatif, ibu kepada dua cahaya mata itu turut memohon sumbangan melalui saluran MyHeart.

Namun, besar harapanya agar orang ramai dapat membantu meringankan beban yang ditanggung supaya prosedur pembed4han kedua dapat dijalankan seperti dijadualkan.

“Kami bukannya jenis yang meminta-minta, namun untuk mengumpulkan dana dalam tempoh dua bulan ini bukannya mudah. Cuma kami kena kuat untuk Cyra supaya dia bersemangat la wan peny4kitnya yang tidak mungkin akan hilang buat selama-lamanya.

“Cyra seorang anak yang bijak, aktif dan pandai berdikari. Sudah menjadi impian saya untuk melihat Cyra seperti kanak-kanak lain hidup bahagia dan sihat. Hanya pembed4han ini cara terakhir untuk mencegah keadaaannya menjadi lebih teruk,” ungkapnya penuh seb4k.

Orang ramai yang ingin membantu meringankan bebanan yang ditanggung keluarga ini, boleh salurkan dana kewangan ke akaun Maybank 152077401133 atas nama Elmei Binti Salleh.

 

 

Sumber : Sinar via Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*