“Sudah Sedar Dari K0ma Tapi Doktor Tidurkan Kembali Sebab…” – Ibu Mentua Cikgu Shafi Positif C0vid 19

Jumaat lalu, Mohd Noor Izwan Eddy, suami kepada guru vokal terkenal Shafizawati Sharif atau lebih mesra dipanggil Cikgu Shafi berkongsi di Facebook tentang keluarganya yang didapati positif Co vid-19.

“Salam jumaat semua, disini saya mohon bantuan bacaan doa daripada semua adik beradik, saudara mara, kawan-kawan serta semua kenalan buat Noorilam binti baharudin – ibu (positif), Aliza norzuriani binti mohd ali napiah- adik (positif), Putri Aaina Dania binti Adly- anak saudara (positif), Muhd Airiel Adam bin Md Yusof – adik (negatif), Muhd Yuzri Nizal bin Md Yusof – adik (negatif), dan Muhd farzlan bin fadali – kawan adik (positif).

Tambahnya, mereka mula bergeja la pada 27 November lalu dan telah disahkan positif pada 1 Disember, 2020.

“Mereka yang positif sekarang dirawat Di hospital Sg. Buluh. Keadaan ibu saya agak kriti kal dan sekarang (Jumaat) dia menggunakan mesin bantuan pernafasan di Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Mohon semua bantu doa agar dipermudahkan segala urusan sihat kembali kepada semua pesa kit KOR0NA V1RUS. Semoga doa kita semua diterima dan dimakbulkan secepat mungkin dari Yang Maha Esa,” tulis suami Cikgu Shafi.

Ketika Gempak menghubungi Cikgu Shafi, dia mengakui keadaan ibu mentuanya agak kri tikal kerana mempunyai penya kit kr0nik.

“Ibu mentua saya meng1dap hepa titis C dan mempunyai geja la ba tuk serta de mam. Biarpun dia tak keluar rumah, tetapi dia mungkin mendapat jangk1tan daripada yang datang ke rumahnya.

“Selepas empat hari ba tuk dan de mam, dia meminta anaknya menghantar ke Hospital Glenagles. Dari situlah dia didapati positif dan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) datang menjemputnya dan di hantar ke Hospital Sg. Buloh.

Menurut Shafi, mereka mendapat panggilan telefon daripada doktor pada hari Khamis sebelum Subuh dan diberitahu ibu kepada Eddy perlu ditidurkan dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi untuk mendapat bantuan alat pernafasan.

“Namun keadaannya semakin teruk apabila oksigen yang dimasukkan tidak masuk ke dalam da rah menyebabkan tahap oksigen sangat rendah. Semalam (Jumaat) ibu terpaksa dibaringkan secara meniarap selama 16 jam dan ketika itu ada peningkatan dalam tahap oksigen.

“Doktor kata dia perlu dibaringkan secara terlentang, namun tidak sampai sejam tahap oksigen turun kembali. Alhamdulillah, seperti yang ditulis Eddy di Facebook, petang tadi tahap oksigen bertambah baik dan sudah boleh dibaringkan secara terlentang,” kata Shafi kepada Gempak.

Tambah Shafi lagi, biarpun ibu mentuanya sudah terjaga, tetapi atas nasihat doktor dia ditidurkan kembali kerana masih lemah untuk bernafas sendiri dan perlu menggunakan mesin bantuan pernafasan.

“Saya dan Eddy masih lagi memohon doa semua buat keluarga kami terutamanya buat ibu Eddy, adik perempuan Eddy, anak saudara perempuan kami dan kawan kepada adik lelaki Eddy serta semua yang positif Co vid. Doa anda membantu.

“Saya dan Eddy juga ingin mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada semua doktor-doktor, jururawat, dan frontliners yang sentiasa bekerja tak kira masa untuk membantu pesa kit Co vid.

“Setiap hari tanpa mengenal lelah, kami mendapat update daripada doktor di Sg. Buloh tentang keadaan ibu. Biar penat macam manapun mereka bekerja dan menjalankan tugas, mereka sentiasa akan memberi maklumat terkini pada kami kerana kami tak dapat melihat keadaan dia,” kata Shafi mengakhiri bicara.

 

 

 

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*