“Hentikan Penipvan Ini!” – Aishah

Juara Gegar Vaganza musim keempat, penyanyi bersuara lunak Aishah melahirkan rasa sed1h dan ‘beng4ng’ dengan segelintir syarikat yang mengeluarkan produk mengurvskan badan yang menggunakan cara men1pu untuk melariskan produk mereka.

Penyanyi Malaysia pertama yang pernah memasuki carta Billboard Hot 100 itu menulis rasa tidak puas hatinya di satu entri di Instagram miliknya.


“Beberapa hari ini I banyak tertengok gambar-gambar lama semasa bertanding di dalam GV4. Huhuhuhu mukaku macam bulan mengambang, pipi pauh sebesar padang., It felt like a life time away.

“Perjalanan penurunan berat badan satu cabaran, walaupun dengan menjalani pembed4han Bariatric bersama @dr.mustafamt.

Tulis Aishah, hanya mereka yang pernah mencapai tahap kegemvkan yang teruk (morbid 0besity) sahaja yang tahu cabaran kehidupan mereka yang bersaiz badan berlebihan.

“Sak1t kakinya, penyak1t-penyak1t lainnya, frustration dengan body shaming dan kualiti hidup yang agak terhad bila badan kita pada saiz itu.

“Setiap hari adalah satu ‘struggle’ satu cabaran. Dua tahun selepas pembed4han I dapat turunkan 33kg dan masih berusaha untuk sampai ke ‘target weight’. The struggle is real, the p4in is also so so real.

“Jadi, I rasa sed1h apabila terjadinya syarikat produk-produk kurvskan badan yang menggunakan duta yang sebenarnya telah kvrus kerana pembed4han Bariatric dan sebenarnya bukan kerana keberkesanan produk mereka. Allahuakbar, hentikan penipvan ini!!!! IT IS NOT RIGHT!!!!” tulis Aishah.

Aishah turut memohon pihak berkuasa untuk memantau produk-produk sebegini yang mudah men1pu para pengguna.

“Pihak berkuasa pantaulah produk-produk begini. Kesiankanlah mereka yang struggle dengan berat badan dan dit1pu dengan produk-produk yang claim penurunan berat badan duta mereka adalah kesan dari produk mereka, tetapi sebenarnya adalah hasil dari pembed4han Bariatric ini.

“Ini satu pen1puan. Kesiankanlah pengguna,” tulis Aishah lagi.

Penyanyi Aishah merupakan seorang yang lant4ng bersuara tentang sebarang ketidak adilan terutamanya tentang perkara yang dekat dengan hati dan dirinya.


Perkongsian Aishah itu mendapat perhatian daripada pengikut instagramnya. Rata-rata mereka berstuju dengan pandangannya itu.

Sumber: Gempak, Ig @aishahjmm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*