Peningkatan Mendadak Positif C0vid-19 Di Lembah Klang Ada Kaitan Dengan Tempat Kerja

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan peningkatan mendadak k3s C0VID-19 di negeri-negeri di Lembah Klang sejak beberapa hari yang lalu adalah disebabkan oleh peningkatan k3s berkaitan dengan tempat kerja.

Memetik laporan BERNAMA, peningkatan k3s di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya disebabkan oleh ketiga-tiga negeri ini merupakan pusat tumpuan warga pekerja.

“Kepadatan penduduk di negeri-negeri ini juga menjadi salah satu faktor risik0 meningkatnya kadar kebolehjangki1tan atau penvlaran penyak1t C0VID-19,” katanya.

Tambahnya lagi, daripada 162 kluster aktif C0VID-19 yang dilaporkan, sebanyak 72 kluster adalah berkaitan dengan tempat kerja, termasuk empat kluster baharu yang diumumkan hari ini.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan (KKM) menyeru pihak majikan memainkan peranan lebih besar untuk bersama menangani penvlaran C0VID-19 dalam negara.

“Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada penu1aran penyak1t berjangk1t dalam kalangan pekerja, misalnya 1su tempat penginapan, kebersihan kendiri, dan juga persekitaran di tempat tinggal, serta tempat kerja.

“Isu penu1aran C0VID-19 dalam kalangan pekerja bukan warganegara adalah merupakan isu penting yang perlu ditangani,” ujarnya.

Dr Noor Hisham turut berkata, antara tindakan yang boleh diambil pihak majikan adalah memberi pendidikan kepada para pekerja tentang amalan kebersihan kendiri, persekitaran di tempat kerja dan tempat tinggal, serta langkah pencegahan.

“Tindakan lain adalah menyediakan penginapan kondusif untuk memastikan penjarakan fizikal diamalkan serta memantau dan memastikan amalan pencegahan jangk1tan dipraktikkan oleh pekerja di tempat kerja dan tempat penginapan mereka,” jelasnya.

Semalam, Malaysia mencatatkan sebanyak 1,210 jangk1tan baharu COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif k3s terkini di dalam negara ialah 49,730 kes.

Sumber: BERNAMA via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*