Beras Perang Memang Bagus Untuk Pesak1t D1abetes Tetapi Boleh Jadi Berb4haya, Ini Sebabnya

Ramai pesak1t d1abetes mengelak menjamah makanan berkarbohidrat terutamanya nasi putih kerana bimbang akan meningkatkan kandungan glvkosa dalam d4rah.

Pesak1t perlu berhati-hati dalam aspek pemakanan kerana untuk memastikan paras gvla dalam d4rah akan sentiasa terkawal dan menghindari risik0 masalah d1abetes menjadi lebih kr0nik.

Atas sebab itu juga ramai pula beralih kepada beras perang yang dikatakan lebih berkhasiat dan rendah karbohidrat berbanding nasi putih. Namun benarkah beras perang lebih baik untuk pesakit diabetes?

Dr. Clement Limus Apong.

Menurut Pakar Penjagaan Lvka dan Hyperbaric, Leftenan Kolonel (B) Dr. Clement Limus Apong, beras perang secara dasarnya adalah sama dengan beras biasa namun kandungan indeks glisemiknya lebih rendah iaitu sekitar 50.

Bukan sahaja indeks glisemik rendah, kandungan serat dalam beras perang juga agak banyak berbanding beras putih serta kaya dengan serat serta vitamin B6.

“Beras perang adalah pilihan lebih baik berbanding beras putih kerana kandungan indeks glisemiknya yang lebih rendah dan tidak mengganggu paras gvla dalam d4rah.

“Ini disebabkan kandungan serat di dalamnya mampu menghalang pembebasan glvkosa ke dalam d4rah,” katanya.

Beras perang memang lebih berkhasiat tetapi ia perlu diambil dalam jumlah yang sederhana.

Bagaimanapun kata Dr. Clement, beras perang boleh menjadi makanan yang berb4haya kepada pesak1t diabetes jika ia diambil tanpa kawalan.

Jelasnya, meskipun ia lebih sihat namun pesak1t perlu memberi perhatian kepada saiz hidangan memandangkan ia masih dalam kumpulan karbohidrat.

“Ramai beranggapan bahawa beras perang rendah indeks glisemik dan tidak bah4ya kepada pesak1t diabetes membuatkan mereka makan lebih banyak berbanding nasi putih.

“Apabila ini berlaku, kesannya tetap sama seperti mana anda makan nasi putih. Jadi sebab itu sangat penting menjaga pengambilan sesuatu makanan,” jelasnya.

Pesakit d1abetes perlu menjaga kandungan gula dalam d4rah.

Sementara itu, Dr. Clement turut menyarankan selain nasi, pesak1t boleh mencuba hidanga karbohidrat yang lain seperti roti, pasta, kentang dan sebagainya.

Di samping itu, pesak1t juga harus menitikberatkan pengambilan sayur-sayuran dan protein seperti tofu, ayam, ikan bagi menyeimbangkan diet.

“Jika hari ini makan nasi, kurangkan saiznya dan lebihkan sayur-sayuran serta protein dalam diet atau gantikan dengan karbohidrat lain sebagai menukar selera.

“Amat penting untuk pesak1t menjaga diet mereka termasuk mengawal pengambilan gula tambahan dalam makanan bagi mengelakkan peningkatakan glukosa dalam d4rah secara mendadak,” jelasnya.

 

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*