Lima Murid Sekolah Rendah Dij4ngk1iti Cov1d-19

PUTRAJAYA – [DIKEMASKINI] Lima murid membabitkan empat berusia 12 tahun dan seorang berusia sembilan tahun di sebuah sekolah di Kedah disahkan positif Cov1d-19 berkaitan Klvster Tawar.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, mereka dikesan melalui pengesanan kes secara aktif dan saringan kontak rapat kes positif kluster tersebut.

Menurutnya, hasil si4sat4n mendapati murid berkenaan ialah kontak rapat kepada kes ke-9,197 iaitu seorang murid prasekolah yang kesnya telah dilaporkan pada 16 Ogos lepas,” katanya pada sidang akhbar perkembangan terkini Cov1d-19 di kementeriannya di sini hari ini.

“Lima pes4kit kanak-kanak tersebut merupakan generasi ketiga Kluster Tawar dan dij4ngkiti daripada ibu bapa (murid prasekolah) sebelum menjang kiti rakan-rakan di sekolah. KKM masih menjalankan si4sat4n bagaimana murid berkenaan terded4h kepada Cov1d-19,” katanya.

Beliau berkata, sekolah terbabit telah ditutup buat sementara waktu.

“KKM ingin mengingatkan semua pihak sekolah supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Majilis Keselamatan Negara (MKN) termasuk SOP sebelum, semasa dan selepas sesi persekolahan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, ibu bapa juga perlu memainkan peranan menasihati dan mendidik anak-anak.

“Mereka perlu diberi penekanan terhadap amalan yang mesti dipraktikkan bagi mencegah j4ngk1tan Cov1d-19 di dalam bas sekolah, bilik darjah dan semasa sebarang aktiviti sukan atau kurikulum,” katanya.

Setakat jam 12 tengah hari, 3,547 individu telah disaring dalam Klvster Tawar. Seramai 70 individu dikesan positif Cov1d-19 termasuk enam diraw4t di unit raw4tan rapi (ICU).

Sementara itu katanya, KKM merekodkan 11 kes baharu termasuk lima murid sekolah berkenaan.

“Pertambahan itu menjadikan jumlah kumulatif k3s meningkat kepada 9,285 kes dengan k3s aktif 189 k3s,” katanya.

Dr Noor Hisham menambah, seramai lapan pes4kit ditempatkan di ICU dan enam memerlukan rawatan rapi.

Beliau juga memberitahu, jumlah kes kem4tian kekal kepada 125 kes selepas tiada kes berkaitan Cov1d-19 dilaporkan.

“Enam kes dilapor pulih dan dibenar discaj hari ini. Jumlah keseluruhan kes yang telah pulih adalah 8,971 kes bersamaan dengan 96.6 peratus,” katanya.

Ditanya mengenai kanak-kanak merupakan penyebar Covid-19 mega secara senyap (silent super spreader) beliau berkata, KKM tidak mengesan perkara itu berlaku di negara ini.

“Setakat ini kita tidak mengesan kanak-kanak sebagai penyeb4r Cov1d-19. Ada peratusan kanak-kanak dij4ngk1ti Cov1d-19 tetapi ia tidak begitu serius,” katanya.
Sumber : Sinar via Soya Lemon

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*