“Tukang Sebe1ih & Tukang Lapah Jangan Memandai Nak Tentukan Bahagian…” – PU Azman

Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan menyambut Hari Raya Haji atau juga dipanggil Hari Raya K0rb4n atau Hari Raya Aidiladha.

Aidiladha ialah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah peng0rb4nan Nabi Ibrahim a.s. dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail a.s. dalam memenuhi perintah Allah SWT.

Hari Raya K0rb4n memperingati peristiwa kesanggupan Nabi Ibrahim a.s. untuk meny3mb3lih anaknya Nabi Ismail a.s. sebagai simbolik ketaatannya kepada Allah SWT.

Namun Allah SWT telah menggantikan bahan semb3lih4nnya kepada kambing biri-biri (kibas) dan mengarahkan Nabi Ibrahim untuk meny3mb3lih kibas berkenaan sebagai petanda berakhirnya musim Haji ke Mekah.

Dalam pada umat Islam melakukan ibadah K0rb4n, PU Azman turut membuat peringatan bahawa tidak boleh diberi upah daging K0rb4n kepada tukang semb3lih dan tukang lap4h.

“Kalau nak bagi upah buat kerja, bagi upah lain seperti duit. Yang penting bukan daripada daging K0rb4n.

“Tak boleh bagi daging K0rb4n kepada tukang semb3lih dan tukang lap4h dengan niat upah. Kerana ada nilai jual beli. Sedangkan semb3lih4n K0rb4n bukan untuk dijual beli (ditukar ganti manfaat),” terang PU Azman di Instagram miliknya.

Namun begitu menurut PU Azman, ianya boleh diberi kepada tukang semb3lih dan tukang lap4ah atas niat mereka ini sebahagian daripada fakir miskin atau termasuk dalam senarai untuk menerima sedekah daging.

“Jadi, tukang semb3lih dan tukang lap4h jangan memandai-mandai nak menentukan nak bahagian itu nak bahagian ini sampai nampak macam upah buat kerja.

Dalil.

أَمَرَنِي النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَنْ أَقُومَ عَلَى الْبُدْنِ، وَلاَ أُعْطِيَ عَلَيْهَا شَيْئًا فِي جِزَارَتِهَا.

Maksudnya:  Nabi suruh aku untuk buat semb3lih4n unta dan suruh aku tak bagi dagingnya sebagai upah peny3mb3lih dan juga pelap4hnya.

(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).


Semoga penerangan daripada PU Azman ini boleh mengelakkan berlakunya sebarang f1tn4h dan ketidakadilan kepada mereka yang benar-benar memerlvk4n.

 

 

Sumber : Gempak via Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*