“Situasi COVID-19 Bertambah Burvk Seluruh Dunia” – WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi am4ran pandemik COVID-19 masih menjadi satu anc4man besar di seluruh dunia, lapor AWANI.

Ketua Pengarah Dr Tedros Adhanom Gebreyesus memberi am4ran itu selepas 136,000 k3s dilaporkan di seluruh dunia pada Ahad yang merupakan antara rekod harian peningkatan k3s baharu tertinggi.

Menurutnya, ketika ini terdapat trend penurunan jangk1tan dan kemat1an di banyak negara, khususnya di Eropah.

Namun, terdapat trend peningkatan jangk1tan dan kemat1an akibat pandemik itu di bahagian lain di dunia.

Katanya, negara seperti Brazil kini menyaksikan peningkatan k3s yang ketara dan dengan lebih 34,000 jumlah kumulatif kemat1an meletakkan negara itu di kedudukan ketiga tertinggi di dunia di belakang Amerika Syarikat dan Britain.

“Hampir 7 juta k3s COVID-19 kini dilaporkan kepada WHO dan hampir 400,000 mavt, walaupun keadaan di Eropah bertambah baik, secara global ia semakin burvk.

“Lebih 100,000 k3s telah dilaporkan pada sembilan daripada 10 hari terakhir. Semalam, lebih 136,000 k3s dilaporkan, yang paling banyak dalam satu hari setakat ini.

“Hampir 75 peratus k3s semalam berasal dari 10 negara, kebanyakannya di AS dan Asia Selatan. Sebilangan besar negara di rantau Afrika masih mengalami peningkatan jumlah k3s COVID-19, dengan beberapa k3s dilaporkan di kawasan geografi baharu,” kata Dr Tedros.

Justeru, beliau menasihati semua negara agar tidak alpa serta terus melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan keselamatan yang tinggi bagi mengekang penu1aran v1rus itu.

 

 

Sumber : Astro AWANI via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*