Doktor Akui B1sa Tebuan Bukan Calang-Calang , Tapi Banyak Sebenarnya Cara Elak Diri ‘Dise rang’

BEBERAPA hari lalu negara dikejutkan dengan ins1den trag1s di mana seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun mavt akibat terkena sengatan tebuan.

Nur Nazihah Mohd Sabri dilaporkan dis3rang kawanan tebuan ketika sedang bermain bersama adiknya, Muhammad Azib yang dua tahun lebih muda dan rakan-rakan mereka di kawasan berbukit berhampiran rumah mereka di Felda Kerteh 4, Dungun, Terengganu.

Dalam kejadian pada Sabtu lalu, Nur Nazihah paling teruk diser4ng serangga berkenaan dengan kira-kira 65 sengatan dikesan pada seluruh tubuhnya, manakala Muhammad Azib pula dilaporkan turut terkena beberapa sengatan.

Kanak-kanak perempuan itu disahkan men1nggal dunia pada jam 1.30 pagi Ahad di Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu akibat kegagalan organ dalaman disebabkan t0ksin sengatan serangga tersebut.

Ins1den trag1s tersebut bukanlah yang pertama kali berlaku. Dilaporkan, ia merupakan kes kemat1an kedua yang berlaku terhadap kanak-kanak di Dungun di mana kes pertama berlaku pada Ogos 2017, membabitkan kemat1an dua beradik.

Sememangnya b1sa daripada sengatan tebuan ini bukan calang-calang yang mana ia diakui sendiri oleh doktor pediatrik dari Hospital Muar, Dr Redza Zainol.

Perkongsian Dr Redza mengenai cara mengelakkan diri dise rang tebuan.

Menerusi perkongsian di Facebook, Dr Redza berkata sengatan tebuan adalah lebih berbah4ya daripada sengatan lebah, lebih-lebih lagi jenis tebuan tanah.

“Kena satu atau dua sengatan dah boleh buat kanak-kanak sesak nafas dan sak1t yang amat. Yang terbaik ialah kita elakkan dari diser4ng oleh tebuan.

“Patutlah sampai ada peribahasa, ‘Jangan dijolok sarang tebuan’. Memang cari nah4s kalau saja-saja nak jolok sarang atau tak sengaja terlangg4r sarang tebuan,” tulisnya.

Bersama posting tersebut, doktor ini turut berkongsi cara-cara untuk mengelakkan seseorang daripada diser4ng tebuan yang boleh dipraktikkan oleh ibu bapa dan orang ramai.

Antaranya, elakkan meminum air tin berperisa manis ketika bermain halaman rumah, di mana ia boleh menarik perhatian lebah.

Adik Nur Nazihah men1nggal dunia akibat terkena 65 sengatan tebuan.

Selain itu, adalah sangat tidak digalakkan berjalan tanpa kasut di atas rumput kerana ada tebuan yang membuat sarang di tanah.

“Jangan mengibas baju atau kain untuk menghalang ser4ngan tebuan kerana pergerakan mendadak lebih menarik perhatian tebuan untuk menyer4ng.

“Jangan sesekali ganggu habitatnya kerana tebuan biasanya akan menyer4ng apabila habitat diganggu dan elakkan memakai wangian berbau manis atau memakai baju berwarna terang. Lebah mudah tertarik pada bau manis,” tulisnya lagi.

Doktor ini juga turut memberikan petua dan nasihat bagi mengelakkan terjadinya ins1den yang tidak diingini akibat sengatan tebuan.

Antara komen netizen terhadap perkongsian Dr Redza.

“Tutup rapat semua tingkap kereta. Kalau diser4ng, lari secepat mungkin ke tempat perlindungan seperti rumah, bangunan dan kenderaan dengan menutup kepala dengan baju.

“Ajarkan anak untuk tengok dulu dalam cawan yang berisi air manis sebelum minum. Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang di luar rumah.

“Pakaikan anak dengan topi bila bermain di luar kerana lebah rasa kurang teranc4m bila berdekatan dengan mereka yang memakai topi.

“Tutup rapat penutup tong sampah di luar rumah. Bantu saya sebarkan supaya lagi ramai mak ayah yang peka,” tulisnya lagi.

 

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*