Diazankan P. Ramlee Ketika Lahir, Melissa Saila Buka Cerita Pasal Arwh Yang Tidak Pernah Diceritakan

Meskipun tidak sempat mengenali Allahy4arham Tan Sri P Ramlee secara peribadi, aktres, Melissa Saila sentiasa mendengar pelbagai kisah mengenai Seniman Agung itu melalui arwh ibu dan ibu saudaranya.

Sempena mengenang 47 tahun pemergian tokoh seniman yang terkenal di Nusantara pada 29 Mei (semalam), anak kepada Seniwati Mariani Ismail itu berkongsi kenangan sewaktu kecil bersama bapa saudaranya itu.

Melissa berkata, dia bersyukur memiliki pertalian dar4h dengan seorang bintang lagenda, walaupun hanya menumpang ibu saudara, Allahy4rham Puan Sri Saloma.

” Saya tidak sempat mengenai Allahy4rham secara dekat. Beliau menghembvskan nfas terakhir selepas setahun saya dilahirkan.

” Namun, arwh ibu dan ibu saudara sering bercerita mengenali lelaki hebat yang ketika hayatnya disanjung, dibangga, dipuji, dib3nci, dicemburui dan dihiina.

P. Ramlee suka memasak

” Arwh ibu memberitahu, saya diazankan Allahy4rham ketika dilahirkan, malah beliau juga mengendong saya pada majlis perkahwinan seorang kakak.

” Allahy4rham, seorang yang suka memasak. Seperti dalam filem, begitu juga sifatnya apabila memasak.

” Beliau, insan kreatif dan suka mencuba resipi baharu. Apabila siap masak, beliau akan minta arwh ibu merasai masakannya,” katanya kepada BH Online.

Selain kreatif, Melissa mendedahkan, arwh bapa saudaranya itu seorang pemurah.

Meskipun kehidupannya sendiri susah dan tidak mewah, beliau akan cuba membantu rakannya yang kesempitan hidup.

” Beliau tidak memiliki duit yang banyak, tetapi akan berusaha membantu jika rakan datang ke rumah meminta bantuan.

Dkwaan hidup meremp4t hingga makan telur tidak benar

” Bagaimanapun, apa yang menye dihkan, ada yang mendak wa Allahy4rham hidup merempat pada penghujung usianya.

” Saya tidak faham bagaimana boleh timbul dak waan ini, sedangkan saya tidak pernah dengar cerita beliau diha lau rumah atau meminjam duit rakannya.

” Dak waan mengatakan Allahy4rham hidup susah hingga hanya makan telur tidak benar.

” Setahu saya, Allahyarham suka makan telur, tetapi sejarah dan kisah ini juga mempunyai pelbagai versi.

” Saya tak pasti mana yang betul kerana saya tidak hidup pada zamannya,” kata pelakon filem Penghujung Malam dan Layar Lara itu.

Melissa Saila arwh ibunya, seniwati Mariani Ismail

Bagaimanapun, kata Melissa, apa yang diketahui, Allahyarham tidak dihargai dan diekspl0itasi pada penghujung hidupnya. Namun, itu adalah lumrah hidup seorang insan yang bergelar seniman.

Sempena memperingati pemergian P Ramlee, Enfiniti Group menayangkan kembali teater muzikal P Ramlee musim pertama menerusi saluran EnfivitiV yang boleh dilanggan menerusi saluran Vimeo.

Dengan bayaran RM25, pelanggan dapat menyaksikan persembahan muzikal lakonan Melissa, Sean Ghazi, Liza Hanim, Atilia Haron, Douglas Lim, Colin Kirton dan penampilan istimewa, Datuk Seri Siti Nurhaliza yang membawakan watak Azizah dalam tempoh 48 jam.

Persembahan muzikal yang meraih enam trofi menerusi Boh Cameronian Arts Awards 2007 akan ditayangkan sehingga 30 Jun depan.

 

 

 

Sumber : http://limauais.pw/ via Apple Hijau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*