COVID-19: Semua Pegawai Bertugas Di Depot Imigresen Bukit Jalil Dikenakan Kuarantin 14 Hari

Putrajaya, 22 Mei- Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, semua pegawai imigresen yang bertugas di depot t4hanan Bukit Jalil diku4rantin selama 14 hari.

Hal ini berikutan kemunculan kluster baru kes c0v1d-19 melibatkan 60 warga asing di pusat t4hanan itu setakat hari ini.

Keputusan ujian saringan ke atas 98 pegawai imigresen di depot tersebut disahkan negatif, katanya seperti dilaporkan Bernama.

Susulan itu, Jabatan Imigresen akan menggerakkan pegawai dari ibu pejabat dan negeri untuk mengambil alih kawalan di depot Bukit Jalil, tambahnya.

KUALA LUMPUR: Jabatan Imigresen akan menggerakkan pegawai-pegawai imigresen dari ibu pejabat dan negeri untuk mengambil alih kawalan serta pengurusan Depot T4hanan Imigresen Bukit Jalil, di sini, berikutan kemunculan kluster baharu w4bak c0v1d-19 di kawasan itu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Khairul Dzaimee Daud, berkata pengurusan depot t4hanan itu kini dibantu oleh pegawai imigresen Kuala Lumpur; dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan memberi bantuan kawalan.

Beliau berkata kesemua pegawai imigresen yang bertugas di depot t4hanan berkenaan ketika ini dikenakan k4arantin selama 14 hari di rumah sementara menunggu keputusan s4ringan c0v1d-19.

“Setakat ini, keputusan saringan c0v1d-19 terhadap 98 pegawai bertugas di Bukit Jalil didapati negatif dan kesemua mereka akan terus dikuarantin selama 14 hari.

“Selain itu, kesemua t4hanan pendatang tanpa izin di depot t4hanan itu termasuk pegawai imigresen dan pembekal makanan juga akan menjalani saringan c0v1d-19 oleh petugas Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya di sini hari ini.

Khairul Dzaimee berkata bagi tah4nan yang positif c0v1d-19 mereka akan ditempatkan di pusat ku4rantin di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

Hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kesemua t4hanan dan petugas di depot tahanan imigresen Bukit Jalil, di sini dan Semenyih, Selangor akan menjalani ujian saringan c0v1d-19.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertah4nan berkata ini akan membabitkan kira-kira 1,200 tah4nan di Bukit Jalil dan 1,600 tah4nan di Semenyih.

Setakat ini ujian saringan c0v1d-19 hanya akan dibuat di dua depoh ini, selepas tah4nannya dikesan positif c0v1d-19.

Hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mended4hkan sebanyak 25 kes telah dikesan di depot tah4nan imigresen Bukit Jalil.

Semalam, KKM mengesan satu lagi kluster baharu membabitkan warga asing di depot tah4nan imigresen berkenaan.

 

 

 

Sumber : Bernama via BH via Siakapkeli via Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*