Buka Semula Masjid, Surau Untuk Solat Berjemaah, Ini Ulasan Dr Zulkifli

Keputusan membuka semula masjid dan surau bagi aktiviti ibadah termasuk solat Jumaat dan solat berjemaah bergantung kepada kebenaran Kementerian Kesihatan (KKM).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata pihaknya sedang berbincang dan merangka garis panduan bagi membolehkan solat jemaah dilakukan.

“Ia perlu diperhalusi satu persatu, bagaimanapun ia amat bergantung kepada KKM. Justeru, apa-apa keputusan berdasarkan kepada pendapat serta pandangan KKM sewajarnya menjadi pedoman. Ia akan dibincang dari semasa ke semasa,” jelasnya.

Pada 13 Mac, kerajaan memutuskan untuk menangguhkan semua aktiviti di masjid dan surau termasuk solat Jumaat dan berjemaah sehingga selesai tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mengenai garis panduan Hari Raya Aidilfitri sekiranya PKP dilanjutkan sehingga ketika umat Islam menyambutnya, Zulkifli berkata perkara itu juga sedang dibincangkan dan kaedah pelaksanaannya akan dimaklumkan secara rasmi nanti.

Mengenai pembayaran zakat fitrah, Zulkifli berkata amil (pengutip zakat) dibenarkan bertugas seperti biasa sepanjang PKP mengikut SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara dan KKM.

Langkah itu, katanya adalah bagi membantu golongan pembayar yang tidak arif menggunakan internet bagi kaedah pembayaran zakat secara dalam talian. – BERNAMA

 

 

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*