Nak Tamatkan PKP? Ini 6 Kriteria Yang Perlu Ada Terlebih Dahulu!

Perlaksanaan Perintah Kawalan Pegerakan sudah pun memasuki fasa ketiga dan tidak mustahil ia akan berlarutan sekiranya rangtaian wa bak COVID-19 masih belum dapat dihapuskan.

Namun begitu, pastinya ramai yang menaruh harapan sekiranya PKP mampu ditamatkan dalam tempoh terdekat.

Menjawab persoalan berkenaan, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, menjelaskan terdapat enam kriteria yang bakal diteliti bagi menentukan kesinambungan perintah kawalan pergerakan.

Menurutnya enam kriteria tersebut perlu dinilai setiap kementerian dan agensi yang berkenaan sebelum menghentikan kawalan di sesuatu kawasan.

“Ia merangkumi aspek kawalan sempadan, kawalan pergerakan, persediaan sistem kesihatan serta tindakan dan strategi melindungi kumpulan yang beri siko tinggi seperti penya kit yang menjalani kemo terapi dan penya kit kr0nik.

“Selain itu, pengamalan norma baru seperti kerap membasuh tangan dan penjarakkan sosial serta mengenal pasti kawasan dan kumpulan dalam komuniti yang berpotensi dijang kiti juga antara kriteria utama,” katanya.

Tambahnya, tiada jaminan PKP akan ditamatkan pada 28 April dan belum ada sebarang keputusan sama ada kawalan akan disambungkan atau tidak.“Sebelum tamatkan, kena tengok kes aktif iaitu kebarang jang kitan kes tersebut, kalau kita boleh kawal, kita boleh pertimbangkan tamat PKP.“Kalau tamat pun, mungkin tidak akan tamatkan sekali gus,” katanya.

 

Sumber: freemalaysiatoday via Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*